top of page

STEVEN
VANGANSBEKE

CENTRALE VERWARMING

Bent u op zoek naar een professioneel om de ketel van uw nieuwe huis te installeren? Of wilt u een erkend installateur gebruiken om uw oude ketel te vervangen door een model dat u betere prestaties biedt? Vertrouw op Van Gansbeke Steven, het is te wedden op de knowhow van een echte expert! In het Brusselse Gewest en zijn omgeving is Van Gansbeke Steven de referentiespecialist waarop u kunt vertrouwen om te genieten van een betrouwbaar en passend systeem. Vloerketels of wandketels, olie of gas, condenserend of atmosferisch, wij zullen u begeleiden naar de installatie die het beste bij u past, door wereldwijd erkende merken zoals Bosch, Viessmann, Junkers, Vaillant, ...

 

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een zeer efficiënte moderne verwarmingsketel die extra energie uit zijn rookgassen terugwint. Daarom is de condensatieketel efficiënter dan traditionele ketels. De opbrengst is gemiddeld 11% hoger. Als u een condensatieketel installeert in combinatie met een modulerende thermostaat en / of klimaatregeling, kunt u tot 40% energie besparen in vergelijking met een oude conventionele ketel.

HERSTELLING KETEL

ONDERHOUD KETEL

Het onderhoud van je cv-ketel is noodzakelijk voor 3 redenen. Het is geen keuze, maar een wettelijke verplichting. Een woordje uitleg …

 

Reden 1: je cv-ketel gaat langer mee

Regelmatig onderhoud van je cv-ketel door een vakman verlengt de levensduur ervan omdat het risico op storingen daalt. Een regelmatig onderhouden ketel zal ook minder snel schadelijke gassen produceren en laten ontsnappen. Dat verhoogt dus je veiligheid.

 

Reden 2: je bespaart energie

Het rendement van een goed onderhouden ketel blijft optimaal. Resultaat: je bespaart tot 10% op je energiefactuur.

 

Reden 3: je cv-ketel onderhouden is wettelijk verplicht

Deze regel niet volgen, zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben. De wettelijke richtlijnen variëren van regio tot regio en per type ketel.

 

Wat is een periodieke contrôle voor een verwarmingsketel ?

Een verwarmingsketel van meer dan 20 kW moet periodiek gecontroleerd worden door een erkende professional.

Die controle omvat de schoonmaak van de verwarmingsketel en van het rookafvoersysteem, de instelling van de brander, een verbrandingstest en de verificatie van bepaalde eisen.

 

Hoe vaak?

Brussel, vlaanderen en wallonië : jaarlijks voor de stookolieketels;

Brussel en wallonië om de 3 jaar voor de gasketels.

Vlaanderen om de 2 jaar voor de gasketels

 

 

 Wat is een attest van periodieke controle?

Bij het voltooien van de periodieke controle stelt de erkende professional een attest van periodieke controle op. Dat document bevestigt de conformiteit of de niet-conformiteit van de gecontroleerde verwarmingsketel met de eisen van de EPB reglementering voor verwarmingsketels. Dat attest moet bewaard worden, en bij het logboek van het verwarmingssysteem  worden gevoegd.

 

Kamerthermostaat

Dit toestel wordt in de woonkamer of in een ander referentielokaal geplaatst. De thermostaat dient om een constante kamertemperatuur te bekomen. Hij voelt de kamertemperatuur aan en laat dan de verwarming in- en uitschakelen wanneer deze te laag of te hoog is. De thermostaat kan bijvoorbeeld de brander of een circulator bevelen.

De kamerthermostaat wordt meestal in de woonkamer geplaatst op een hoogte van ongeveer 1,50 m en NIET op een buitenmuur. Plaats de kamerthermostaat nooit nabij een warmtebron (TV-toestel, lamp), die de goede werking van de kamerthermostaat kan beïnvloeden, en beschermd tegen tocht.

Moderne kamerthermostaten kunnen op alle mogelijke manieren en voor langere tijd geprogrammeerd worden. Zo kan men bijvoorbeeld automatisch een nachtverlaging instellen, of zelfs dag per dag programmeren.

REGULATIE

Thermostatische kraan

De thermostatische kraan wordt beschouwd als een individuele regeling, men plaatst ze rechtstreeks op de verwarmingslichamen (radiatoren), zodoende kan men in ieder lokaal afzonderlijk de temperatuur regelen.

Dit type regelkranen kan gecombineerd worden met een kamerthermostaat of weersafhankelijke regeling. Er bestaan nu zelfs kranen die programmeerbaar zijn.

Weersafhankelijke regeling

Dit is een van de meest doorgedreven regelingen die de comfortsituatie verhoogt en het verbruik verlaagt.

De gewenste kamertemperatuur wordt éénmaal ingesteld en met behulp van de stooklijn wordt de aanvoertemperatuur van het water bepaald in functie van de buitentemperatuur.

Een buitensonde registreert de buitentemperatuur. Deze stuurt dan een signaal naar een elektronisch regelpaneel. Via een warm watersonde controleert het elektronisch regelpaneel of de watertemperatuur hoog genoeg ligt om de gewenste binnentemperatuur te bekomen. Is dat niet het geval, dan zet het regelsysteem de brander in werking of stuurt de opening van een mengkraan tot die temperatuur bereikt is. De mengkraan gaat open en de circulator stuwt het warme water door de leidingen en de verwarmingslichamen om de warmte-afgifte te verzekeren. De stooklijn wordt ingesteld door de installateur en is afgestemd op de verwarmingsinstallatie, het gebouw en de klimaatzone.

Door de snelle ontwikkeling van de stookolieketels, die werken op glijdende temperatuur, komt de toepassing van de weersafhankelijke regeling nog beter tot zijn recht en door de evolutie van de elektronica is de prijs nu ook gunstig voor ééngezinswoningen. De stookketel brandt alleen wanneer warmte gevraagd wordt. De stilstandverliezen worden kleiner. Het warmteverlies in de stookruimte of in de leidingen is miniem. In vergelijking met manuele regelingen besparen ze tot meer dan 20%.

Voorwaarde is wel dat het gekozen regelsysteem precies past bij de installatie. Bovendien moet de nodige regelapparatuur nauwkeurig gedimensioneerd en zorgvuldig geplaatst worden. De plaatsing en montage van de voelers dient met de nodige zorg en aandacht te gebeuren. De buitenvoeler meet immers niet alleen de buitentemperatuur. Bij wind en regen, wanneer de warmteverliezen groter zijn dan bij even koud maar droog en windstil weer, meet de voeler niet alleen de luchttemperatuur maar ook de door de wind en verdampingskoude veroorzaakte lagere waarde. De voeler registreert ook voor een gedeelte de muurtemperatuur en moet dus worden aangebracht op de muur van een verwarmde kamer. Meestal wordt de buitenvoeler tegen een noordgevel geplaatst, uit de zon, en tegen de zijde die door de noordligging de grootste warmtebehoefte heeft.

INSTALLATIE KETEL

Wat het probleem ook is, Steven Van Gansbeke zet zijn knowhow ter beschikking voor de herstelling van uw ketel. Hij zorgt voor het herstellen van :

 

  • een storing aan uw ketel (Vaillant, Bulex, Viessmann, Junkers…)

  • Niet genoeg warm water, niet genoeg druk

  • Een lek aan uw verwarming

  • vervanging van defecte onderdelen (expansievat, circulatiepomp, veiligheidsventiel, kranen,…)

  • opstarten van uw ketel voor het winterseizoen

  • andere herstellingen

bottom of page